FRIET of PATAT?

FRIET of PATAT?

FRIET of PATAT?

Een heikele kwestie waar het laatste woord nog niet over gesproken is. Zo heten de goudgele aardappelstaafjes in België toch echt frieten. Patatten zijn daar namelijk aardappels. Dan zijn er ook nog mensen die patates-frites zeggen. Of die dikke frieten patat noemen en dunne frietjes friet. Patat is overigens afkomstig van het woord ‘bataat’, wat in vroeger tijden een algemeen woord voor knolgewassen was.

Maar goed, wat zeg jij?

Friet of patat?

Je kunt hier onder het artikel reageren.

 

 

 

Ook interessant voor je:

15 reacties op “FRIET of PATAT?”

 1. International lijkt het er op dat het Frieten zijn.

  In belgie bijvoorbeeld. Of Engels (Fries) Frans/Deuts (Pommes Frittes) en Spaans (papas fritas). Gefrituurde aardappelen.

  Patatje zoals we het hier gebruiken komt zover ik weet aleen in Nederland voor. Patatten zijn aardappelen in Belgie. Net als in het Frans (Patate) en Engles (potato).

  Als Belg, moet ik toch voor de Friet gaan (maar bestel een in Nederland gewoon een patatje)

  • Doe mij maar een frietje hoor!!!
   Ik ga ook niet naar de snackbar, maar naar de friettent.

   Zoals Olga ook al aangeeft, ik denk dat het verschil vooral zit in waar je vandaan komt/opgegroeid bent. Ik kom uit Nijmegen. Patat was voor mij altijd een woord wat vooral boven de rivieren werd gebruikt. Ik vind het zelf ook geen fijn woord om te gebruiken. Het bekt niet lekker.
   Inmiddels woon ik al een aantal jaren in achterhoek en ik bestel ook nog altijd gewoon een frietje … en …. ik krijg precies wat ik wil hoor 😅😋

 2. Hier in t oosten, aan de goede kant van de IJssel bestellen we een ‘patatje met’. Frieten kennen we hier eigenlijk niet 😉

 3. In het Engels betekent fried ‘gebakken’. Als je dat op zijn Nederlands uitspreekt krijg je ‘friet’. Toevallig vertelde ik een Engelsman een keer dat wij dat ook wel patat noemen. Hij vond het leuk, dat hij een Nederlands woordje had geleerd en herhaalde het een aantal keer. Patthath, patthath, patthath (zo sprak hij het uit).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.