Alle cases

De Kien

Naam voor de nieuwe stadscampus van Deventer

De uitgeKIENde naam

Toen ik werd gevraagd om een thuiswedstrijd in Deventer te spelen, aarzelde ik geen moment. Hoe mooi is het om mee te werken aan een naam die in je hometown een begrip gaat worden?

Deze keer geen naam voor een bedrijf of merk, maar een deel van de stad. Het ging om een bestaand gebied naast de binnenstad wat nu aan het verworden is tot een ‘stadscampus’. Met stadscampus wordt bedoeld dat studeren, wonen en werken samenvallen en het voor studenten aantrekkelijker moet worden om naar Deventer te komen.

Samen met slimme mensen van de Gemeente Deventer, Saxxion, Aventus, Tauw, Topicus en Witteveen en Bos, onder leiding van Bram Groenen en Ingmar Creutzburg van Unchain The Tigers, zijn we op zoek gegaan naar dé naam voor de Deventerse Silicon Valley. Daarbij wilde ik graag de cliché’s vermijden. We zijn een klein stadje in de provincie, daar past geen opgeblazen Engelse taal bij. SmartMinds, CampusTown of BrainValley vallen dan al direct af.

Tijdens de zoektocht kwam ik uit bij het woordje ‘kien’. Een stevig Nederlands bijwoord met een sterke klank (dankzij die keiharde K). Het staat voor ‘slim, pienter’. Eerst opperde ik nog om het gebied samen met kien te benoemen: Kienekamp, Kienstraat of Kienallee. Het werd simpelweg De Kien. Veel strakker en dankzij het lidwoord ervoor krijg je meteen het gevoel van een samenhangend gebied.

https://dekien.nl/