in de prijzen!
In Leiden worden er binnenkort 5 nieuwe bruggen gebouwd om het Singelpark – dat om heel Leiden heen loopt – met elkaar te verbinden. De bruggen hadden alleen nog namen nodig en dus schreven de ontwerpers een wedstrijd uit.
Ik had net een leuke ontmoeting gehad met de uit Leiden afkomstige Annedien Hoen van naambureau The Luminaries en ze vroeg me of ik misschien een keer wilde samenwerken. Toen kwam deze wedstrijd langs en dat leek me een mooi vervolg op onze kennismaking.
Afgelopen donderdag werden de namen feestelijk officieel bekend gemaakt door de stichting Vrienden van het Singelpark en de verantwoordelijke wethouder. We hadden expres gekozen voor namen die je niet meteen bij bruggen verwacht. Namen die een verhaal oproepen, die je fantasie prikkelen of ergens een belletje doen rinkelen. Uit de meer dan 100 inzendingen werden onze namen tot beste verkozen. De prijs: eeuwige roem of zoiets. En een mooie bevestiging van onze expertise.
Voor bedrijven kies ik graag voor namen die meteen de klant raken, maar hier spelen hele andere motieven. Hier de motivatie van de door ons gekozen namen:
Bruggen verbinden. Land met land. Park met park. De complete Singel met de Singel. Heel Leiden raakt meer verbonden dan ooit. De cirkel van de Singel wordt zo ook voor de wandelaar weer rond!
Leiden is een stad vol historie en daar vinden we overal in de stad vele verwijzingen naar. Maar deze nieuwe bruggen verdienen het om naar de toekomst te kijken. Stad vol kennis, biochemie en wijsheid. Stad met bewoners die nu meer verbonden zijn. Stad die bezoekers aantrekt met dit bijzondere Singelpark.
Die verbindingen willen we vieren. Met namen die nieuwe verbindingen voorstellen. Verbindingen van elementen. Nieuwe elementen. We noemen het: de 5 elementen van het Leiden van morgen. Zoals ook de oude alchemisten in de 17e eeuw in hun laboratorium in Leiden zochten naar nieuwe verbindingen, nieuwe verhalen, nieuw goud.
We nodigen uit om nieuwe mythes te laten ontstaan in plaats van voort te borduren op het oude.
We verwijzen met onze namen naar waarden met anciënniteit die naar de toekomst kijken. De namen staan voor Geluk, Wijsheid, Liefde, Gezondheid en Ouderdom: zaken die in het verhaal van Leiden volop vertegenwoordigd zijn – of het nu gaat over de zoektocht van de wetenschap, het uitvaren van de Pilgrim fathers of de baanbrekende uitvindingen in het Bioscience park.
Zo hebben wij namen bedacht die deze nieuwe elementen verbeelden.
We stellen ze graag aan u voor:
Wisenniabrug, Loviumbrug, Helurbrug, Hapynionbrug en Aeldisbrug.
Ze klinken als mythische namen, fantasie-elementen, niet-bestaande Latijnse, Griekse en Germaanse termen. Maar wat je er ook in terugziet: ze staan voor serieuze verbinding van heel Leiden. Ze verwijzen naar het verleden en ze wijzen naar de toekomst. Eén voet in het één, één voet in het ander. Leiden als historische stad met een historische Singel, maar ook Leiden als futuristische stad met kennis en wijsheid voor een gelukkige toekomst.
We hebben hiermee de bruggen ook een internationaal – zo niet: universeel – karakter willen geven. Bovendien lenen de namen zich, door de achtergrond en het verhaal, voor een veelheid aan spin-off activiteiten en mogelijkheden. Het stopt hier niet! Deze namen vragen om nieuwe verhalen voor Leiden. Ze spreken tot de verbeelding en wie ze voor het eerst leest vraagt zich af of ze niet al lang bestonden. Dat effect zoeken we.
De achtergrond per naam:
Wisennia:
Brug van Wijsheid. De naam is gevormd uit “wisdom”, “wise” en roept door haar vorm ook associaties op met bijvoorbeeld Nehalennia, de godin van de Noordzee.
Lovium:
Brug van Liefde. Het element (-ium) LOVE. En wat klinkt de naam mooi rond, lyrisch. (Kan dit de brug in Leiden worden waar mensen elkaar ten huwelijk vragen?) De klank roept ook Romeinse associaties op; iets waar we in Leiden sterk mee verbonden zijn.
Helur:
Brug der Gezondheid. Gezondheid kan niet zonder geneeskunst – die is rijk vertegenwoordigd in Leiden met de universiteit en het universitair ziekenhuis. Om geen clichénaam te bedenken doet “Helur” denken aan “heler”; iemand die geneest – maar ook aan een krachtige Viking of Germaans mythologisch figuur.
Hapynion:
Brug van Geluk. De naam verwijst naar “happy”; gelukkig.
Aeldis:
Brug der Ouderdom. Een greep uit het Saksisch, met een twist (“eald”: ouder, ervaren).
Wij zien het zo voor ons dat de brug, behalve een mooie naam ook een eigen symbool krijgt dat bijvoorbeeld een plek kan krijgen op de brug, de basis kan vormen voor een wandeltocht waarbij je ‘stempels’ van het symbool ophaalt om je kaart vol te maken, er munten geslagen kunnen worden behorend bij de brug – bijvoorbeeld.
De jury vertelde ons dat deze uitgebreide uitleg – samen met de originele namen – de reden was dat ze hiervoor gekozen hebben. Op naar de volgende uitdaging!