Gratis naamgenerator

Het mooie van internet vind ik dat je heel veel inzichten krijgt over wat er mogelijk is met naamgeving. Een van die dingen waar vaak op gezocht wordt is de gratis naamgenerator. Maak ik me daar zorgen over, wordt me weleens gevraagd. Het antwoord is nee, daar maak ik me geen zorgen over.

Je naam is ook niet gratis

Ik vergelijk het altijd met het maken van gratis visitekaartjes. Er zijn diverse partijen die je bijna voor niets een pak visitekaartjes bieden. Je kunt ze zelfs opmaken met je logo en wat met lettertypes schuiven. Maar het resultaat is dan ook precies wat je mag verwachten van een gratis visitekaartje: het ziet er heel cheap uit. En als dat de uitstraling van jouw business is, prima. Maar als je verwacht dat je goed betalende klanten krijgt, dan snap je dat zo’n gratis kaartje niet klopt bij je aanbod.

De uitkomsten

Ik heb ooit wat pogingen gedaan om een redelijke naam uit zo’n naamgenerator te krijgen. Dat is nog verdomd lastig. Door sommige versies worden nog best goede vragen gesteld als ‘wat is je product’ en ‘wie is je doelgroep’? Wel in het Engels allemaal, dus daar ga je al als je een Nederlands bedrijf bent. Vervolgens komt er een lijst uitkomsten en daar kun je van alles van vinden. Maar vooral zie je dat het zomaar wat aan elkaar geplakte woorden zijn die ergens passen bij het doel wat je er mee voor ogen hebt. Zo wilde ik een naam voor een fietsenwinkel en kreeg achtereenvolgens: SYNTHECORP, KABADAMA en POPDAD. Just saying…

Keuzes

Ik ben helemaal niet tegen gratis tools, laat ik dat voorop stellen. Maar de kwaliteit van iets wat gratis is, past ook vaak heel goed bij de kosten. “If you pay peanuts, you get monkeys”. De beste gratis naamgenerator van dit moment zit ietwat verborgen op SIDN.nl, dé plek om je Nederlandse domeinnaam te checken. Als daar een naam die je zoekt al bezet is, krijg je soms hele aardige alternatieven.

Maar zolang de robots ons werk nog niet hebben overgenomen: de beste namen verzin je zelf. Of je besteedt het uit aan een specialist ;-).

Heb jij weleens een gratis naamgenerator uitgeprobeerd?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.