die namen toch vandaan?
Voor mij is het een levenslange obsessie, maar voor jou is het vast ook interessant. Waar komen die namen toch vandaan?
Ik las het boek ‘The Making of a Name’ van Steve Rivkin en Fraser Sutherland en kwam daar een paar hele interessante voorbeelden tegen.
Mercedes-Benz dankt het eerste deel van de naam aan de toen 10-jarige Mercedes, dochter van Emil Jellinek, een rijke Oostenrijkse ondernemer. Hij kocht automaker Daimler en deed mee aan een autorace in 1899 onder het pseudoniem ‘Herr Mercedes’. Vanaf die dag kregen alle nieuwe modellen van de automaker de naam Mercedes. Later fuseerden ze met het Duitse automerk van Carl Benz en Mercedes-Benz was geboren.
O ja, soms kan het ook heel simpel zijn. De uit Tsjechië afkomstige Skoda Octavia is het achtste model dat Skoda uitbracht. Octo staat voor acht. Gek genoeg betekent Octa ‘azijn’ in het Tsjechisch.
En nu we het toch over auto’s hebben: Toyota komt van de oprichter, en dus niet van ‘toy auto’ zoals veel mensen denken. Zijn naam was Sakichi Toyoda. Alleen heeft die naam in Japanse spelling 9 karakters en Toyota 8, een geluksgetal. Zo komt er opeens numerologie om de hoek kijken bij het bedenken van een merknaam.
Nog even een verdwenen naam. Ooit gehoord van Consignia? Waarschijnlijk niet. Dit is een van de kostbaarste merknaammissers in de historie van merknamen. Het Britse Royal Mail werd geprivatiseerd en gesplitst in British Telecommunications (BT) voor telefonie en Consignia voor de post. Een merknaambureau bedacht Consignia, wat komt van ‘consign’ dat ‘verzenden’ betekent. Door er een Latijnse draai aan te geven moest het meer autoriteit uitstralen. Maar daar waren de traditionele Britten niet van gediend. Ze vonden het eerder Spaans voor ‘gevonden voorwerpen’ en het werd door iedereen belachelijk gemaakt. Nog geen jaar later zag het bedrijf zich genoodzaakt van naam te veranderen. Het werd… The Royal Mail Group. Als veel mensen van je product of dienst gebruik maken moet je echt goed nadenken over je naam.
Van welke naam zou jij de achtergrond willen weten? Laat hieronder even een reactie achter.