Alle artikelen

Top 10 grappige namen

Artikel

Top 10

grappige namen

Als klein jongetje werd ik al getriggerd door namen. Zo was er in de jaren ’80 een radioreclame voor afwasbare vloertegels voor je keuken. De naam van die tegels: Heuga Keukenette. Keukenette! Ik kreeg er jeuk van, het irriteerde me zo erg dat ik het me nu nog herinner. Ik ben dus zo ongeveer al mijn hele leven gespitst op goeie namen. En slechte. En grappige. Daarom deel ik hier mijn top 10 grappige namen met je.

1. Walkie Talkie

Producten hebben soms zulke serieuze namen. Helemaal als het over technische producten gaat. Producten met nummers, producten met cijfers, maar verder geen enkele logica. Dus hulde aan de mannen die de uitvinding van een twee-weg-radio patenteerden met de geweldige naam Walkie Talkie. Een naam die trouwens nog steeds volop gebruikt wordt. Het is een categorienaam geworden. Net zoals Spa Rood in Nederland voor elk type bruisend water gebruikt wordt in de horeca. Of wat dacht je van Luxaflex? Als je first mover bent, kan de door jouw bedachte naam zomaar ineens in het woordenboek terecht komen.

2. Conimex

‘Wat is er nou grappig aan Conimex?’, zul je misschien denken. Totdat je weet waar Conimex eigenlijk voor staat. Het is helemaal niets exotisch, zoals veel mensen denken, maar een samentrekking van CONserven IMport en EXport. Gewoon blikjes verhandelen dus! Dat maakt dat Conimex zeker een plaatsje verdient in deze lijst.

3. Hall of frame

Een brillenwinkel in Utrecht. Prachtige humor en toch ook weer lekker bazig. Wie wil hier nou niet zijn bril kopen?

4. Liggi

Een heel simpel fietslampje van AXA. Simpel vormgegeven, simpel verpakt en dus is het heel simpel een ‘liggi’. Ik hoor het in mijn hoofd meteen met een licht Amsterdamse tongval worden uitgesproken. Ja, daar word ik nou vrolijk van.

5. Duff Beer

(Nog) geen bestaand merk, maar het favoriete biertje van Homer Simpson. Duff betekent zoiets als ‘van erg slechte kwaliteit’. Het is daarmee een parodie op het Amerikaanse massaproductiebier, met name Budweiser. De geruchten gaan dat het biertje binnenkort eindelijk legaal op de markt gebracht gaat worden. En als dat gebeurt, gaan vast heel veel fans het kopen. Het gebeurt wel vaker in games en series dat er enorm geestige vondsten in zitten.

6. Dacia Duster

Automerken gaan regelmatig de mist in met hun namen. Daar zijn legio voorbeelden van. De Mitshubishi Pajero (‘rukker’ in het Spaans), Fiat Croma (spettert niet), Toyota MR2 (wat in het Frans uitgesproken wordt als ‘merde’). Maar als ik een Dacia Duster zie rijden, moet ik altijd lachen. Ook al is het best een kek autootje. Ik blijf de jaren ’70 huisvrouw met krulspelden in haar duster voor me zien.

7. Smurfit Kappa

Ik heb nog steeds geen idee waar deze naam vandaan komt, maar onthouden doe je hem meteen. Vandaar een terecht plekje in deze lijst.

8. Benno (valt als een) Baksteen

Je naam krijg je mee van je ouders. En of je daar nu wel of niet gelukkig mee bent, je hebt weinig te kiezen. Toch zie je heel vaak dat het beroep dat mensen kiezen, past, of een associatie heeft met hun beroep. Zoals tandarts Snoep of oogarts I.C. Notting. En Benno is toevallig de voorzitter van de Vereniging voor Verkeersvliegers en is regelmatig op tv te zien, als er een vliegtuigongeluk is gebeurd.

9. Kwalitaria

Niet meteen lachen gieren brullen, maar wel een naam die enorm geconstrueerd lijkt. Kwalitaria is een zogenaamde blend van ‘kwaliteit’ en ‘cafetaria’. Maar het klinkt helemaal niet lekker. Ik kan daar toch een beetje ‘schadenfreude’ aan beleven. Voor mij persoonlijk is het dus een erg grappige naam.

10. De Frietoloog

Grappig, voor de hand liggend, maar toch ook weer meteen duidelijk dat je hier met kenners van friet te maken hebt. Heerlijk, slim en prima humor passend bij de branche.

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *