Acroniemen zijn zo slecht nog niet

Acroniemen zijn zo slecht nog niet

Vele bedrijfsnamen zijn een afkorting van iets. Iedereen kent wel een voorbeeld ervan, jij waarschijnlijk ook. Zodra de afkorting een nieuw woord vormt, heet het ook wel een acroniem. Acro komt uit het Grieks en staat voor ‘hoogste’ of ‘uiterste’. De uiterste stukjes van je naam samen. Een naam van uitersten.

Goede voorbeelden zijn:

AVIKO – Aardappel Verwerkingsfbriek In Keppel en Omstreken
ASITO – Alle Stof In Twente Opruimen
CONIMEX – COnserven IMport en EXport
HEMA – Hollandse Eenheidsprijzen MAatschappij
REMIA – De Rooij’s Elektrische Melangeer Inrichting Amersfoort

KING – Kwaliteit In Niets Geëvenaard

Nou gaf ik ook een ander voorbeeld: DHL. Dat is geen acroniem maar een afkorting. Het zijn drie letters die samen niet echt iets betekenen. We kennen deze bezorgdienst natuurlijk wel allemaal, omdat je er bijna niet aan ontkomt. De busjes, de koppeling met vele webwinkels, de reclames. De letters komen van de achternamen van de oprichters. Al het goede komt in drieën, dus dat werkt wel. Maar verder zul je die achternamen nooit meer horen.

Waarom een acroniem nou beter werkt dan een afkorting? Omdat er ten eerste een nieuw woord ontstaat dat hopelijk makkelijk uit te spreken is. En als je iemand het verhaal van jouw acroniem verteld, zal hij de naam een stuk minder snel vergeten. Dus daarom zijn acroniemen zo slecht nog niet.

Ken jij nog een leuk acroniem?

 

Ook interessant voor je:

8 reacties op “Acroniemen zijn zo slecht nog niet”

 1. Make Earth SMILE is mijn nieuwe community waarbij SMILE staat voor aandacht voor Samen Milieu Innovatie Liefde Eerlijk.

 2. Hi Floris,

  De naam van mijn Copywriting Support is PeJoF

  Pay-off als in: tagline, slagzin, slogan.

  Maar zo is de naam niet ontstaan, zoals je weet.
  Die puzzelstuk viel achteraf magisch in elkaar.

  PeJoF is geboren uit Peace, Joy, Freedom

  Dank voor de inspiratie,

  Miro

  • Lijkt me heerlijk om je kernwaarden altijd voor je neus te hebben liggen. Heb ik trouwens ook hoor, maar iets indirecter. Namarama omvat creativiteit, fun en een open blik.

 3. Leuk artikel, altijd interessant, dit soort informatie.
  Ik las net dat de eindtoets voor het basisonderwijs niet doorgaat.
  Ook en beter bekend onder de naam CITO-toets.
  Ook een mooie naam: ten eerste betekent “cito” snel.
  En de naam van de organisatie is opgebouwd uit: Centraal Instituut voor Toets Ontwikkeling.

 4. Mijn beste acroniem had ik in Zwitserland in 1977 bedacht. Het was een alternatieve bank naar antroposofisch voorbeeld met de naam ‘Sozial Tausch- und Leihring’ (sociaal uitwissel- en leenkring) STLR. In die onoogelijke afkorting zag ik na enig nadenken plotseling ‘Sterntaler’ en verbond het zo met de titel van een bekend sprookje van de gebroeders Grimm. In ‘Sterrendaalders’ geeft een meisje alles weg en wordt later door een sterrenregen van daalders beloond. Mijn logo verbeeldde het meisje dat in haar rokje de overvloed van daalders opving. – Helaas was onze bank geen lang leven gegund, maar toen ik eind 1980 naar Nederland kwam was daar al MeMO Mens-en Milieuvriendelijke Ondernemingen. Samen met de net begonnen Triodos Bank waren dit soortgelijke initiatieven, En Triodos bestaat nog steeds.

  • Wat een goed verhaal Freed. Dat is het mooie van namen, als je het wat tijd geeft komen er vaak nieuwe associaties op. En zo wordt de naam alleen maar sterker. En mooie bedrijven waar je mee werkt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.