Alle artikelen

De naamswijzigingen vliegen je om de oren

Artikel

De naamswijzigingen

vliegen je om de oren

De afgelopen tijd veranderen zoveel bedrijven van naam, je zou bijna vergeten hoe ze alweer eerst heetten. De rode draad van de reden om te veranderen? Overnames. Bedrijven groeien, worden succesvol en gaan dan vaak dit doen: andere bedrijven overnemen, of zelf overgenomen worden. En hoe ga je daarna heten?

IENS wordt The Fork

De eerste opvallende wijziging is die van restaurant-reviewsite IENS. Ooit opgericht door Iens Boswijk (vandaar de naam) werd IENS als snel dé plek om te zien of je ergens geschikt uit eten kon. Later volgden nog veel uitbreidingen, zoals een eigen reserveringssysteem. Weinig mensen vroegen zich nog af waar die naam voor stond. Het was gewoon een begrip geworden. Maar nu heet het plotseling The Fork. Ik moest wel even lachen. Ik keek net op Netflix de geweldige serie ‘The Good Place’ over een soort hemel waar scheldwoorden automatisch anders uit je mond komen. Dus de losbandige hoofdpersoon roept er constant: “What the fork!” Maar je kunt er best vraagtekens bij zetten. Het lijkt nu meer op een review-systeem voor toeristen dan op restauranttips voor Nederlanders. IENS klonk nog heel Nederlands, maar The Fork gaat daar compleet aan voorbij. Mijn keuze zou het niet zijn.

Bavaria is niet meer na 299 jaar

En dan bierbrouwer Bavaria. Die gaan voortaan door het leven als Swinkels Family Brewers. De brouwerij uit Lieshout bestaat volgend jaar 300 jaar. De bierbrouwer is hard gegroeid en schenkt heel veel diverse merken. Bavaria is dan te beperkt vonden ze (want heel erg Duits, Bavaria is de Latijnse naam van de Duitse staat Beieren). De familie Swinkels was niet de eerste eigenaar, maar wel al sinds 1773 komt de naam voor en is sindsdien gebleven. Dat is natuurlijk een heel bijzonder verhaal en past daarom goed bij de nieuwe naam. Opvallend detail: Swinckels met ck was de originele familienaam. Die naam is zelfs gebruikt voor een biermerk uit de Bavaria-stal. Ik denk dat ze de ‘c’ hebben laten vallen omdat het lastiger te spellen is.

Let ook op het woordje ‘Brewers’. Dat meervoud staat er niet voor niets zo. Het geeft aan dat het een bedrijf is waar veel diverse brouwerijen onder komen te vallen. Door ‘brewers’ is er ruimte om oneindig veel nieuwe merken eronder te kunnen plaatsen.

Staples of stapel?

Last but not least is Staples weer gewoon Office Center gaan heten. De reden is dat het Amerikaanse bedrijf dat Office Center 20 jaar geleden had overgenomen het bedrijf van de hand deed. De naam Staples heeft 9 jaar bestaan in Nederland, maar is nooit echt succesvol geworden. Hoewel de betekenis perfect past (nietjes) kinkt het toch hier een beetje als ‘stapels’ en dat is niet heel positief of uniek. Dan is Office Center een stuk duidelijker voor ons.

Tuut tuut, Overtoom

Zou Manutan dan ooit nog terugkomen van de beslissing om de naam Overtoom te laten verdwijnen? Nog steeds spreek ik regelmatig mensen die deze naamsverandering echt voor geen meter snappen. Laat staan dat ze de nieuwe naam goed onthouden hebben. Manitan? Manuta? Dat komt omdat deze naam voor ons ingewikkeld is en ook geen enkele houvast voor herkenning biedt.

Heb jij nog een naamswijziging gezien? Zet hem hieronder in de reacties!

 

 

Ook interessant voor je:

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *