Alle artikelen

Eigen naam als bedrijfsnaam?

Artikel

Eigen naam

als bedrijfsnaam?

Ik sprak laatst een ondernemer die worstelde met het kiezen van zijn bedrijfsnaam. Hij zag dat veel mensen in zijn branche onder hun eigen naam zaken deden. Ik heb het hier over de advocatuur, maar dit voorbeeld geldt voor veel diverse branches. Dus vroeg hij mij: wat is hier nou handig? Als je nou een geweldig chique achternaam hebt en mikt op klanten die goed betalen, dan zeg ik: doen. Met namen als Bosselaar en Strengers, Damsté of Kneppelhout & Korthals zit je goed. Maar in alle andere gevallen zou je een unieke bedrijfsnaam kunnen overwegen.

Een verzonnen naam creëert een imago
Je naam geeft aan buitenstaanders een beeld wat direct een bepaalde indruk op ze maakt. Of je nou wil of niet. Wil je een goedkope ticketaanbieder zijn, dan noem je jezelf Cheaptickets. Niet Specialtickets of Expensivetickets. Of Van der Heuvel Tickets als we het over achternamen hebben. Als jij een goedkoop (of duur) imago wil hebben, werkt je naam daar enorm in mee.

Je eigen naam zegt niets over je dienst
Je zal altijd moeten vermelden wat je precies doet als je je achternaam gebruikt. Janssen Schilders, helder, maar niet bijzonder. De SuperSchilder of Rollers & Kwast zijn dan veel spannender.

Iedereen kijkt naar jou in je bedrijf
Als je je eigen naam gebruikt zal iedereen áltijd jouw kant opkijken. Of het nou je personeel is dat met vragen zit of je klanten die jouw vakkundigheid verwachten. Je kan misschien er wel trots op zijn dat jouw naam op de gevel staat, maar het is ook een enorme verantwoordelijkheid.

Invloed op de verkoop van je bedrijf
Niet voor iedereen is het een doel bij het starten van een onderneming om zijn of haar bedrijf te gaan verkopen. Maar er kan zomaar een dag komen dat je bedrijf in de etalage komt te staan. Hoe aantrekkelijk is het dan voor een koper om jouw naam over te nemen. En hoe aantrekkelijk is het voor jou om jouw naam door anderen verder gebruikt te zien worden? Iets om over na te denken als je een naam gaat kiezen.

Wat zou jouw overweging zijn om voor je eigen naam als bedrijfsnaam te kiezen? Ik hoor het graag in de reacties hieronder.

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *