Alle artikelen

Van bedrijfsnaam bij de KvK tot merknaam

Artikel

Van bedrijfsnaam

bij de KvK tot merknaam

Hoe maak je nou van je bedrijfsnaam bij de KvK een merknaam? Dit is een typische valkuil waar vele ondernemers met open ogen instappen. Als ze dit niet goed geregeld hebben, zijn ze vaak al snel de Sjors. Ze denken vaak dat een inschrijving van de KvK al een merknaam registratie is. Dat klopt niet. De naam kan zomaar overgenomen worden zonder dat jij in je recht kunt staan.

De KvK, oftwel Kamer van Koophandel, is vaak de eerste plek waar je je bedrijf inschrijft. Met een naam uiteraard. Wat je nu registreert is een handelsnaam, dat maakt het nog geen merknaam bij de KvK. Je hebt niet dezelfde rechten met een KvK handelsnaam als met een merknaam. Met alleen een handelsnaam kan je naam nog steeds ‘gepikt’ worden door andere partijen. Met een merkregistratie sta je daarom veel sterker, mocht het tot een conflict komen.


Een merknaam wordt het pas als jouw naam geregistreerd is bij het BOIP, Bureau of Intellectual Property. Ik geef regelmatig webinars met ze over dit onderwerp.

Zij checken of je naam kan en mag en dan is de nieuwe naam een feit. Ik vertel hier al alles over hoe je een goede bedrijfsnaam kiest, maar waar je bij inschrijven op moet letten is:

  • Geen generieke naam waarmee je een hele beroepsgroep noemt (De Schilder, De Bakker, De Makelaar).
  • Geen naam die al bestaat (mits je in een andere branche werkt of duidelijk op een andere plek werkt).
  • Ook geen naam die teveel lijkt op een bekende naam.

Er zijn nog wat meer regels, maar dit zijn de voornaamste dingen waar je op moet letten. Je kunt ook een merkenrecht-bureau inschakelen om je hierbij te helpen. Maar als je zeker bent van je zaak kun je het prima helemaal zelf doen.

Dus let op: een inschrijving van je handelsnaam bij de KVK is geen merknaam! Met alleen een inschrijving bij de KvK heb je niet dezelfde rechten als met een merknaam inschrijving. Inschrijven bij de KvK is gratis, bij het registreren van je merknaam bij BOIP zijn er kosten aan verbonden.

Meer weten? Lees dan ons gratis e-book.

 

 

Ook interessant voor je:

Deel dit artikel:

[social_warfare buttons='twitter,pinterest,facebook,linkedin']

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *