Alle artikelen

Waar komt de naam Black Friday vandaan?

Artikel

Waar komt

de naam Black Friday vandaan?

Deze week zie je ze weer overal opduiken: de Black Friday aanbiedingen. Waarom nou een ‘zwarte vrijdag’? Omdat het in de winkels zo druk is dat er doden vallen? Nee, dat is het niet.

Black Friday is ontstaan in de Verenigde Staten en het is de eerste winkeldag na het Thanksgiving feest. Dat is een grote traditie in de VS en voor veel mensen een vrije donderdag met veel familiebezoek. De dag daarna is dan vaak ook een vrije dag en dan kan er geshopt worden. Vooral voor het aankomende kerstfeest. Winkels kwamen met zulke gave aanbiedingen dat er vaak al voor openingstijd enorme rijen voor de deur stonden. Met als gevolg dat iedereen tegelijk naar binnen sprintte om de beste deals te pakken. Dat leidde dan weer tot ongelukken. Toch gaat het ‘Black’ in Black Friday daar niet over.

Black slaat op de zwarte cijfers voor de boekhouding. Als winkels hun omzetdoelen nog niet bereikt hebben staan ze in de ‘rode cijfers’. De omzet op de vrijdag na Thanksgiving was altijd zo hoog dat de meeste winkels in één klap de doelen haalden, de cijfers werden zwart. Dus Black Friday slaat op de zwarte cijfers die winkels kunnen schrijven.

Zet je deze week maar weer schrap want je wordt doodgegooid met Black Friday aanbiedingen. Maar waar komt die naam eigenlijk vandaan? Deze winkeldag na Thanksgiving is in de VS zo populair dat er vaak ongelukken in de winkels gebeuren door de drukte. Net zoals op Zwarte Zaterdag tijdens onze zomervakantie! Waarom is het dan zo populair geworden? Door het gevoel dat het zó spannend is, zó uniek, heb je het gevoel dat je iets mist als je er niet aan meedoet. Daar past ‘black’ natuurlijk perfect bij. Als je trouwens een leuke of slappe woordspeling op Black Friday hebt gezien, zet ‘m dan even in de reacties! Dank je.

Heb jij wel eens wat gekocht op Black Friday?

OOK INTERESSANT VOOR JE:

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *