Alle artikelen

Waarom Netflix eerst Kibble heette

Artikel

Waarom Netflix

eerst Kibble heette

Waarin Netflix eerst Kibble heette

De oprichters van Netflix kregen het geweldige advies om hun onderneming een extreem slechte werknaam te geven. Voor de goede orde, ze wisten toen nog niet dat ze Netflix gingen heten in 1998.

Start altijd met een slechte naam

Ieder bedrijf start vaak met een werknaam. Meestal is dat een naam ‘die wel ok’ is. Als je start met het uitvoeren van je idee dan komt die naam op een gegeven moment in het gedrang. Je bent volop bezig je bedrijf vorm te geven. Na zes maanden ben je zo gaar dat je de neiging hebt om te zeggen, ‘Wat kan ons het schelen, we gebruiken die werknaam wel’. Je weet niet meer of die nog goed of slecht klinkt. Je raakt eraan gewend. Geloof me, dit gebeurt vaker dan je denkt. En heeft vaak een nadelige invloed op het succes van de bedrijven.

Kibble?

Als je dan een vreselijke werknaam gebruikt, moet je wel op zoek naar een echt extreem vreselijke naam. Vandaar dat Netflix eerst Kibble heette. Kibble betekent ‘droogvoer voor honden of katten’. Nou dan weet je het wel. En het werkte. De oprichters werden er gek van, alles was Kibble. Het stond op de afschriften, het werd de voorlopige website, alle mails gingen er naartoe. Ze schaamden zich rot. Het kon zo niet langer. Uiteindelijk ging het hele bedrijf – alle 15 werknemers – aan de slag om de echte naam te vinden waarbij ze wisten dat het een combinatie van film en internet moest verwoorden. Het bedenken bleek ongelooflijk moeilijk voor ze. Bijna niet voor te stellen, omdat de oplossing zo voor de hand liggend lijkt: Net & Flix. Net voor internet. Flix als verbuiging van flicks, wat een informele benaming voor speelfilms is in Amerika. De perfecte naam. Maar dat is altijd achteraf met namen. Je ziet het pas als ie er is.

Dit verhaal komt overigens uit het amusante boek van de oprichter van Netflix met de prachtige titel: That Will Never Work.

Denk je dat je deze tip gaat gebruiken? Zet het hieronder in de reacties.

 

 

Ook interessant voor je:

Deel dit artikel:

[social_warfare buttons='twitter,pinterest,facebook,linkedin']

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *