Alle artikelen

Ook een gebouw heeft een naam nodig

Artikel

Ook een

gebouw heeft een naam nodig

Niet elk huis heeft een naam, de meeste moeten het doen met slechts een nummer. Toch zie je vaak genoeg van die villa’s met titels als ‘Weltevreden’ of ‘Nooitgenoeg’ op de gevel. Zelf heb ik vele zomers doorgebracht in ons vakantiehuis ‘Het Zwaluwnest’. Sindsdien kijk altijd naar namen op gevels van gebouwen. Een gebouw met een eigen naam, het fascineert me waanzinnig.

Een van mijn favoriete wolkenkrabbers in New York: The Chrysler Building, vernoemd naar Walter Chrysler, bekend van zijn automerk.

Voor grotere projecten in de bouw is een naam voor het gebouw onontbeerlijk. Iedereen moet weten waar ze mee bezig zijn, een naam geeft dan meteen richting. Het is natuurlijk wat anders als je met z’n allen een gebouw met de naam ‘The Tower’ werkt of aan ‘De Boerderie’. Ik mocht ooit meedenken over een project aan de snelweg bij Amstelveen. De perfecte naam die ik bedacht had vond geen weerklank, het werd ‘The Mayor’, een naam die op meerdere vlakken de plank misslaat. Dat is geen zelfingenomen mening, Mayor is een doorsnee-middle-of-the-road-saaie naam die het gebouw geen recht doet.

 

Het voormalige KPMG-kantoor in Amstelveen dat is omgebouwd tot appartementencomplex met een vanille naam.

Niet alleen gebouwen krijgen namen, wat dacht je van bruggen? Dus toen ik met partner in crime Annedien namen mocht bedenken voor bruggen in Leiden (een namenwedstrijd, iets waar ik ook erg stellig over ben) grepen we die kans met beide handen aan. Geen standaard verwijzing naar het water, de parken of bekende Leidenaren. Nee een heel nieuw idioom gebaseerd op de intellectuele vernieuwingsdrang en studiecultuur van Leiden. Er ontstonden nieuwe ‘verbindingen’ met namen die de fantasie van de lezer mag prikkelen: Lovium, Aeldis, Wissenia, Hapynion. Hier lees je er meer over.

Dus heb je voor een gebouw nog een naam nodig? Eentje die ervoor gaat zorgen dat de juiste doelgroep zich als door een magneet aangetrokken voelt door de sfeer die jij er neerzet? Iets wat de fantasie van koper en bewoner ongelooflijk prikkelt? Dan help ik je graag verder.

 

Ook interessant voor je:

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *